KOIRAT HOITAJINA

Mielihyvähormoni oksitosiinin erittymistä, hoivavietin heräämistä, paijaamisen tuomaa lohtua ja riemukas vastaanotto tulijalle. Siinäpä muutamia puoltavia seikkoja koiran hankintaan. Sitoutumista ja pitkän tähtäimen suunnitelmaa se vaatii. Moni katsoo lemmikkipätkiä ja livelähetyksiä ja saa niistä annoksen hyväntuulisuutta. Wuff!
Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

OMA LEMMIKKI

Kirjoitan nyt ainoastaan koirista, muista kun itselläni ei ole kummoista kokemusta. Tiedän, että monelle on kissa se oikea, osalle pupu, kilpikonna tai kesyrotta. Vastuullinen ihminen punnitsee hankkimista monelta kantilta ja pitkään. Koira elää yleensä vähintään useita vuosia, jotkut jopa 17–18 vuotta. Eri "tarkoituksiin" on jalostettu erilaisia koiria. Yksi tykkää menevästä ja toinen kassissa kannettavasta. Jotkut ottavat osaa erilaisiin koiraharrastuksiin vaikkapa agility, koiratanssi, Toko ja palveluskoirakoulutus.

VASTUULLINEN KOIRANOMISTAJA

Ennen kuin peruuttamattomasti hurahtaa ensimmäiseen saatavilla olevaan luontokappaleeseen, kannattaa pysähtyä huolella lukemaan ja tuumailemaan. Kennelliiton sivuilta saa mainiota tietoa. Omistaminen tarkoittaa vastuuta ja velvollisuuksia, sen kaiken kivan lisäksi. Koiran kasvatus ja terveydestä huolehtiminen on seikka, jonka takia on etenkin ensikertalaisen hyvä lukea ja vielä kerran miettiä. Koira tarvitsee rodusta riippuen eläinlääkäriä, jotkut koirat trimmaajaa ja harrastus- tai käyttökoirat monenlaisia tarvikkeita. Koira on yleensä perheenjäsen ja kulkee lähes kaikkialle, joten kuljetuskoppa/häkki ja kuljetusmuodotkin pitää pähkäillä. Varahoitajaakin kannattaa tuumailla heti alkuunsa. Aina voi itse sairastua ja työt ja muut kiireet on hoidettava joka tilanteessa.

LUONNE JA KÄYTTÄYTYMINEN

Koiria on kaikkia kokoja käteen sopivista aina raavaan miehen kokoisiin ja painoisiin asti. Lainaus 1 Kennelliiton sivuilta: ” Erilaisia koirarotuja on yli 300, joten kannattaa pohtia tarkkaan, millaisen koiran haluaa, ja miten on sitoutunut yhteiselämään sen kanssa.” Perheessä usein lapset voivat olla koirakuumeen herättämiä, mutta päätäntävallan pitää kuulua aikuisille. Koiria ei kannata ostaa ilman mistä ja miten vaan, sillä yhä niitä pentutehtailijoitakin riittää. Suosituimpia rotuja voi joutua jonottamaan/etsimään jopa yli vuoden. Hoitoon ja ulkoiluun kuluvaa aikaa kannattaa miettiä. Osallistuvatko nyt ala-asteikäiset lapset innolla lenkitykseen vielä teineinä? Koirat ovat niin seurallisia (suurin osa roduista), että kiintyvät ja leimautuvat ihmisiinsä.

KOIRANOSTAJILLE

Lukien ja opiskellen löytyy varmaan ne omaan elämään sopivat rodut, mutta lopullinen valinta sitten? Ei aina niin helppoa. Jos tunnet jonkun, jolla on kyseisen rotuinen koira niin käykää kyselemässä ja kuulostelemassa ennen ratkaisua. Niin kuin ihmisissäkin, on myös saman pentueenkin eri yksilöt ovat omanlaisiaan yksilöitä. Linkkiluettelossa enemmän tietoa asiasta.

IHMISEN PARAS YSTÄVÄ

Koira on siitä ihmeellinen, että se ilahtuu (pääsääntöisesti) aina laumansa (perheensä) jälleennäkemisistä. Koiralla on myös terapeutin taitoja ja ne kykenevät lähes sisar valkoisen tavoin kiepahtamaan kainaloon lohduttajaksi ja hellittäväksi. Ne ilahtuvat ja riehaantuvat pienestä ja ovat kovin pienestä kiitollisia.  Koirilla on ihmeellinen kyky aistia ihmistensä mielialat ja toimia sitten sen mukaan. Riehuessaan innoissaan pallonsa tai lempiaarteensa kanssa ne saavat hyvälle tuulelle, vaikka olisi vähän alamaissa. Meillä olisi oppimista koirista siinä, miten osaisi elää hetkessä. Riehaantua pienestä, hullaantuisi täysillä ja ilahtuisi vähästä kuten pienistä makupaloista ja leikkihetkistä. Koiran silitys ja paijaaminen rauhoittaa.

TERVEHDYTTÄJÄ

Lainaus 3, muokaten: ”Koirat lievittävät stressiä, sillä niiden silittäminen laskee verenpainetta ja sykettä. Koiran lämpö ja läsnäolo vaikuttavat ihmisen toimintaan positiivisesti. Koiran avulla on helppo saada juttukavereita, sillä ihmiset pysähtyvät juttelemaan koiralle. Koiran kautta pääsee helpommin mukaan uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Koira vie ajatukset tähän hetkeen. Nimittäin kun ihmisen ajatukset ovat usein jossain muualla, joko menneessä, tulevassa tai jossain somessa, ihan muulla kuin tässä hetkessä. Koira läsnäolo tukee sitä, että ajatukset ja tunteet ovat enemmän tässä hetkessä. Toisin kuin ihminen, koira ei valehtele. Ihminen pystyy luottamaan siihen, että koira on aito eikä feikkaa. Koira on ihmisen uskollinen ystävä. Koiran silmät viestivät ihmiselle levollisuutta ja rauhallisuutta. Kun koira katsoo ihmistä silmiin, siitä seuraa oksitosiiniryöppy eli hyvän olon tunne. Oksitosiini on kiintymyksen ja sosiaalisuuden hormoni, ja sillä on tärkeä rooli muun muassa lapsen ja äidin välisen tunnesiteen muodostumisessa. Koira vie liikkumaan, koska sitä pitää ulkoiluttaa useamman kerran päivässä.”

LIVELÄHETYKSET

Viimeisen kuvan lähdettä en tiedä, Instagramista napattu. Ilmoittakaa, jos tiedätte.
Ensin taisi olla Pullervo-norppa Saimaan rantakivillä ja perässä tuli muita kuten pentulive. Eläinvideot ja lyhyet pätkät katkaisevat kivasti tylsän tekemisen ja rentouttavat. Katselen niitä kohtuudella. Oma suosikkieläin on koira. Omistin koiranpuolikkaan 12 vuotta, kunnes sairauteni vuoksi jouduin luopumaan. Toistuvat lenkitykset ja kumartelu pyörtymättä (pesuille) ja vanhan koiran kuskaamiset kahden paikan välille tuntuivat liian raskaalle yhtälölle itselleni ja koiralle. Karvakamu jätti lähtemättömät muistot sydämeeni.

Loppukevennyksenä sarjisklippi - offthemark.com

Linkkiluettelo:

Koiranostajille Kennelliitto

Miksi katsomme koiravideoita Yle tiede

Koiran suotuisat terveysvaikutukset Yle Uutiset

Pentulive Yle Areena


#ilo #kiitollisuus #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo #ystava


Kirjoituksiani:

RUNO - Luonto terapeuttina

RUNO - Mielenrauhaa

RUNO - Mielihyvää

Oma itsensä

Onnen olemuksesta

Hetkessä elämisestä 

RUNO - Lempeitä säteitä

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: