EI SE SYÖPÄÄ OLE – SAIRAAN SYYLLISTÄMINEN – MIKSEI VARMISTETA HETI?

Syyskuu alkoi sään täyskäännöksellä. Hyytävä on tasan 2 vuoden takainen muistonikin. Olin tuolloin keuhkosyöpäleikkauksessa. Leikkausaika esikäynteineen soitettiin hääpäiväämme seuranneena aamuna. Leikkaus oli viikon päästä soitosta. Viimeiseen asti keuhkolääkärit ja kirurgit toistivat, että todennäköisimmin PET-kuvien loistelu ei ole syöpää. Onneksi en antanut periksi, muuten en ehkä tässä kirjoittaisi.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

SAIRASTUNEEN SYYLLISTÄMINEN

En voi kuin ihmetellä sitä syyllistämisen määrää, mikä niskaani työnnettiin vihjaillen ennen leikkausta. Melkein hinnalla millä hyvänsä päähäni yritettiin istuttaa ajatus, ettei PET-kuvien loistelu niin vaarallista ole. Ja kun minulla kun oli jo ennestään keuhkosairaus, keuhkosarkoidoosi. Sanottiin, että ehkä loistelu ja muutokset ovat sarkoidoosin harvinaisia ilmentymiä. Tuskin vaarallista. Ehdotettiin totisella naamalla 6-9 kuukauden seurantaväliä.

Oli mahdoton ajatus kyetä jäämään seurantalinjalle. Olisin voinut tuudittautua ajatukseen, että keuhkosarkoidoosi se vaan. Ilmoitin kantani, yhteiskokoukset pidettiin ja mietittiin leikkauskelpoisuuttani. Soitettiin ja vielä kysyttiin vaadinko nyt leikkausta vai josko seurattaisiin. En pakittanut ja todettiin: "Poistetaan PET-kuvissa loistelleet kohdat, kun kerran vaaditte”.  En uskalla ajatella, mitä olisi tapahtunut ja miten pian, jos en olisi ollut tomeran vaativa …

LEIKKAUS JA SEN JÄLKEEN

Oikean keuhkon keskilohkoni ja välikarsinan (mediastinum) imusolmukkeet leikattiin HUS Meilahdessa. Valitettavasti molemmista löytyi syöpäsoluja, joten syövän luokitus oli III-aste eli paikallisesti levinnyt, mutta parantumaton. Koepaloista löytyi myös sarkoidoosisoluja, joka todettiin sivulauseessa.

Ajatukseni ovat viime päivät olleet kahden vuoden takaisessa leikkauspäivässä ja sitä edeltäneen prosessin vaiheissa. Tupakoimattomalla keski-ikäisellä naisella keuhkosyöpä. Leikkauksen jälkeiset viikot olivat kivuliaita sekä fyysisesti että henkisesti. 

Minun kehotettiin varautumaan hoitoihin, sanottiin - yritä kuntoutua. Luin, luin ja luin syövästä ja hoidoista. Mietin, mitä olisi tapahtunut, jos olisin tyytynyt keuhkolääkärien hyssyttelyyn?

MIKSI MONELLA ON SAMA - TODETAAN VASTA KUN SYÖPÄ ON JO LEVINNYT

Miksi jopa oireilevia, selkeitä löydöksiä omaavia, ei oteta vakavasti – etenkään tupakoimattomia ja nuoria, keski-ikäisiä? Tupakoimattomien keuhkosyöpään sairastuneiden osuus on jatkuvasti kasvanut.

VAIN VARHAINEN SYÖVÄN HAVAITSEMINEN PELASTAA

Vain varhaisella toteamisella syöpä voidaan hoitaa eli parantaa ajoissa, leikkaamalla. Syöpäpirulainen pitää löytää ennen kuin se on ehtinyt levittää etäpesäkkeitä tai levitä imusolmukkeisiin tai verenkiertoon. Muuten joudutaan turvautumaan jarruttavaan tai vain oireita lievittävään hoitoon.

KOP KOP. Syöpäläiseni on ollut kiltti hyyryläinen eikä ole nostanut päätään, ainakaan siten, että sitä olisi alettu lääkitsemään tai leikkaamaan. Soluistani löytyi geenin uudelleenkertymä ALK +, johon on kyetty kehittämään täsmälääke. Voisin sitä syödä, mutta itse maksaen yli 5.000 euron kuukausihintaan. Jos tai kun etäpesäke ilmaantuu, saan siihen korvattavuuden. Elättelen toivoa siitä, että hämäläisperimäni toimii jatkossakin hitaasti. Toivon, että seikkailevat syöpäsolut ovat muun kehoni jäähileen myötä uinumassa Ruususen unta - vielä pitkään.

Toivon, että Matildan Heikkilän esittämät kansallisen syöpästrategian teesit otetaan maassamme käytännöksi ja viralliseksi agendaksi. 

#ahdistus #arvaamaton #keuhkosarkoidoosi #keuhkosyopa #reunallapelottaa #sairas #syopa #toivo

Kirjoituksia:

Kokemukseni - Tupakoimattoman keuhkosyöpä

VIERASKYNÄ - Matilda Heikkilä - Suomeen tarvitaan syöpästrategia 

Keuhkosyöpä

Kokemukseni - Keuhko- ja monielinsarkoidoosi

TOIVO ja TUKI -kirjoitukseni -Siskot, matka, jolle kukaan ei halunnut-sivustolle

Kokemukseni - Syöpäpeikon kainalossa

Syöpäkontrolli - Tahdistin turvana 4 vuotta

Syöpään sairastuu joka kolmas

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

1 kommentti:

Reunalla pelottaa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.