PARANTUMATTOMASTI SAIRAS

Matilda Heikkilä kirjoitti blogiini Vieraskynäkirjoituksen oltuaan Suomi Areenassa 13.7. vaatien Suomeen Syöpästrategiaa. Eilen hän oli IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta-ohjelmassa puhumassa elämisestä parantumattoman syövän kanssa. Matilda on nuori pienen lapsen äiti, jonka syövän diagnosointivaihe oli luvattoman hidasta. Näin käy monelle. Parantumattoman sairauden kanssa eläminen on vaativaa.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

PUHU KUOLEVALLE KUIN IHMISELLE

Väliotsikon niminen kirjoitus on Laura Kotilan haastattelu. Se herätti keskustelua myös eräässä syöpäsairaiden ryhmässä. Kirjoitus löytyy linkeistä, jossa on myös puhuttu tallenne.

Itse olen sairastanut jo 20 vuotta. Syöpäni löytyi sydämen kuvantamisen sivulöydöksenä reilu 2 vuotta sitten. Minulla on ollut aikaa miettiä sairastamista ja kuoleman ajatusta. Järjen tasolla ymmärrän elinkaareni olevan normaalia lyhyemmän. Minulla on ollut eväitä vertaistukihenkilökoulutuksen ja jatkokoulutusten puitteissa perehtyä näihin vaikeisiin asioihin. Se on tuonut asian käsittelyyn ja omaksumiseen omanlaistaan rauhaa. Korkealle nousee Kotilan kirjoituksen toive itsellänikin. En toivo asian lakaisemista sivuun tai hyssyttelyä. Sairastamiseni on yksi asia muiden joukossa.

DIAGNOOSIN KERTOMINEN – TERVEYDENHUOLLON LAATU

Kotila on itse parantumattomasti sairas lääkäri. Hän käsittelee lääkärin näkökulmasta diagnoosin kertomista. Hän mainitsee puutteina mm. omalääkärin, tukipalveluiden puutteen ja sen, että usein potilas itse joutuu asioita selvittämään, ilman tukea. Maassamme on vaikenemisen kulttuuri, etenkin jos sairastuu peruuttamattomasti. Hän mainitsee myös oireiden kirjaamisen tärkeyden ja toivoo asiaan esim. mobiilisovellusta. Hän toivoo käytännön neuvoja, joilla voitaisiin auttaa juuri kyseistä potilasta hänen arjessaan ja tilanteessaan.

SUHTAUTUMISTAVAT

Suhtautumistapoja parantumattomasti sairaan kohtaamiseen on useita. Aihe on niin rankka, että oikeaa tapaa ei ole. Se on ymmärrettävää. Jos asia tulee keskusteluun, niin varmasti jokaisen toive on tulla kohdatuksi sellaisena kuin ennen sairastumistakin oli. Myötätunnolla, siten kuin toivoisi itseään tilanteessa kohdeltavan.

Peruuntumattomasti sairas haluaa ja elää ihan tavallista elämää. Kukaan ei missään tilanteessa halunne 24/7 pyhittää ajatuksiaan omalle kuolemalleen vaan hän tekee tavallisia asioita ja elää perusarkeaan. Osa työskentelee, hoitaa elämän perusasioita ja tekee diagnoosista huolimatta monenlaisia asioita, joita terveenäkin olisi tehnyt.

Matilda Heikkilä kertoo IL-TV:n haastattelussaan vaikeudesta hyväksyä parantumattomasti sairaan osa. Hän on tavattoman tarmokas. Hän on kääntänyt joka kiven etsiessään tietoa ja mahdollisia hoitovaihtoehtoja. Moni kokee samoin, sillä tietoa on saatavilla, mutta se pitää itse osata kaivaa - ja esittää edelleen hoitotahoilleen. Usein parantumattomasti sairaalla on kiire tehdä. Etsiä tietoa ja tehdä vielä itselleen merkityksellisiä asioita.

Itselleni blogin kirjoittaminen ja vertaistukihenkilönä toimiminen on sitä. Koska, VIELÄ OLEN ja VIELÄ VOIN.

TAVALLISTA ELÄMÄÄ?

Kriisin klassiset vaiheet ovat käytävä läpi, ellei kyseessä ole äkkitilanne. Asian hyväksyminen on jonain päivänä paremmalla tolalla, mutta joku pieni asia, tapahtuma tai sanottu voi romahduttaa. Elämän päättyminen ennenaikaisesti ja asian hyväksyminen yhdessä arjessa elämisen, unelmoinnin ja hyvän elämän suhteen on sahaavaa liikettä. Oireiden ja tilanteiden mukaan perusturvallisuus järkkyy ja kuolema puskee väistämättä ajatuksiin, ajoittain enemmän ja toisinaan vähemmän.

Jokainen suhtautuu kuolemaan omalla tavallaan. Suurin osa halunnee kokea loppuun asti merkityksellisyyden tunteita. Hän toivonee tulevansa huomatuksi ja kohdatuksi. Kuoleva toivonee saavansa elää rakkaittensa kanssa niin pitkään kuin kullekin suodaan, täysillä – sellaisena ihmisenä kuin hän on ollut ennen sairastumistaankin.

Itseäni lohduttaa kristinuskon ajatus siitä toivosta, että näen rakkaani aikanaan taivaankodissa. Uskon myös kirjoitukseni Elämä voittaa kuoleman -kirjoituksen sanomaan (alimmaisena Kirjoituksiani linkeissä).

Linkit:

VIERASKYNÄ - Matilda Heikkilä - Suomeen tarvitaan syöpästrategia

Aikakauskirja Duodecim - teksti Annika Kalliokoski - Laura Kotila: Puhu kuolevalle kuin ihmiselle  

#ahdistus #armo #arvaamaton #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #syopa #toivo


Kirjoituksia:

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille 

Kokemukseni - Töissä sairaana

RUNO - Jos tietäisi 

RUNO - Jos voisin

Myötätunto

Hoitoväsymys

Elämä voittaa kuoleman 

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: