HUOLI IKÄÄNTYVISTÄ

Eläkeikäisiä on paljon. Ikääntyvissä on monia, joilla ei ole turvaverkkoa. Osa heistä koetaan vaikeiksi, joten ystävät ja sukulaisetkin ovat saattaneet kaikota. Taustalla on usein muistisairaus. Ikääntynyt ei välttämättä itse ymmärrä tilannettaan, eikä hän toki änkyröi mielensäpahoittajana tahallaan. Asiaa kannattaa lähteä ratkaisemaan vaikkapa palvelutarpeen arvioinnin tai huoli-ilmoituksen kautta. Huoli-ilmoituksen voi tehdä nimettömänäkin. Meillä on lähimmäisinä velvollisuus auttaa avun tarpeessa olevaa lähimmäistä, jos huomaamme että he ovat apua vailla.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

HUOLESTUTTAA

Olen keski-ikäinen ja ystäväpiirini enemmistö myös. Moni auttaa omien lasten ja/tai lastenlasten lisäksi vanhempiaan, sukulaisiaan tai muutoin läheistä ihmistä. On henkisesti raskasta yrittää huolehtia rakkaistaan. Nyt helteillä on uutisoitu siitä miten sairaaloiden päivystykset pullistelevat vanhuksista, jotka ovat olleet nestehukan kuihduttamia (eivät muista syödä ja juoda). Apua tarvitsevat voivat asua pitkien välimatkojen päässä. Rasittaa valtavasti, kun ei auta kuin pelätä. Mielenrauha on silloin kaukainen käsite.

Iäkkään hyvinvoinnista on syytä huolestua, jos hän ei selviydy käytössään olevilla palveluilla esim. ravitsemuksesta, lääkehuollosta tai hygienian hoidosta. Myös puutteelliset asuinolosuhteet, kaltoinkohtelu ja arkisten asioiden hoitamatta jättäminen ovat esimerkkejä asioista, joihin kannattaa tarttua.

Kun ikääntynyt alkaa käyttäytyä eri tavalla kuin ennen, on hyvä ottaa asia rohkeasti puheeksi. Se on tärkeää, vaikka se voi tuntua vaikealta. Asioista keskustellessa on tärkeä muistaa, että meillä jokaisella on itsemääräämisoikeus omiin asioihin ikään katsomatta. Iäkkäällä ihmisellä on oikeus olla oma itsensä ja täysivaltainen yhteiskunnan jäsen. Itsemääräämisoikeus ei poistu automaattisesti edes muistisairauden myötä. Mielestäni itsemääräämisoikeuden määritelmää pitäisi pohtia. Tiedän valtavan monia monia surullisia tilanteita, kun tätä oikeutta kunnioitetaan niin valtavasti eikä sairastunut saa hänen tarvitsemiaan perusasioita.

HUOLEN HERÄTTYÄ

Kun huoli iäkkäästä herää, on tärkeää ottaa yhteyttä kunnan sosiaalipalvelutoimistoon, seniorineuvontaan tai muuhun vastaavaan palveluohjauksen yksikköön. Avun tarve voidaan kartoittaa. Palvelutarpeen arviointia voi pyytää iäkäs itse, hänen omaisensa tai joku muu tilanteen tunteva henkilö.

Jokaisella 75 vuotta täyttäneellä on lakisääteinen oikeus palvelutarpeen arviointiin. Ei-kiireellisissä tapauksissa palvelutarpeen arviointi tulee tehdä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä yhteydenotosta, jos ikääntynyt on yli 75-vuotias. Arvioinnin tekevät kunnan sosiaalitoimen työntekijät yhdessä iäkkään henkilön ja hänen omaistensa tai läheistensä kanssa. Yleensä arviointi tehdään iäkkään henkilön kotona. Lisätietoa palvelutarpeen arvioinnista löytyy Ikätalon Ikääntyneelle-osiosta. Tiedot on kerätty seuraavien otsikoiden alle: Ikä ja arki, Apua arkeen, Täyttä elämää! sekä Koti ja asuminen.

HUOLI-ILMOITUS - VANHUSTEN SUOJELUILMOITUS

Kuka tahansa ikääntyneen tilanteesta huolestunut voi tehdä kunnan sosiaalitoimeen huoli-ilmoituksen/vanhustensuojeluilmoituksen. Pelkkä huoli riittää ilmoituksen tekemiseen. On syytä huolestua, jos ikääntynyt ei kykene huolehtimaan itsestään, terveydestään tai turvallisuudestaan. Syynä ilmoituksen tekoon saattaa olla myös se, ettei ikääntynyt saa riittävää hoitoa, on kohdannut laiminlyöntejä tai kaltoinkohtelua. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse tai tapaamalla kunnan sosiaalitoimen työntekijän. Joissakin kunnissa sen voi tehdä myös kunnan sivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Sen voi tehdä halutessaan nimettömänä. Työntekijöillä on velvollisuus tutkia jokainen ilmoitus.

KIIREELLISISSÄ

... tilanteissa sosiaalipalvelujen tarve on arvioitava viipymättä. Voit ottaa yhteyttä alueesi sosiaalipäivystykseen. Sen tehtäviin kuuluvat tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä. Todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Näitä allaolevia linkkiluettelon linkeistä löytyviä tekstejä olen omavaltaisesti muokaten lainannut :

Terveyskylä.fi - huoli ikääntyvästä läheisestä

Terveyskylä - Ikätalo - Ikääntyneelle 


#ahdistus #alakulo #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo

Kirjoituksia:



RUNO - Asettua toisen saappaisiin

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: