KEUHKOSYÖPÄ - MILTÄ TUNTUISI, JOS OIREITA EI USKOTA, EI TUTKITA JA SYÖPÄ LEVIÄÄ?

Kuva - Avioiduin viikkoa ennen keuhkosyöpäleikkausta
Tämä on keuhkosyöpään sairastavien arkea Suomessa 2022. Oireita ei uskota, eikä tutkita. Usein pitkittyneissäkään oireiluissa ei tehdä edes yleisimpiä laboratoriotutkimuksia ja keuhkojen röntgenkuvausta. Näin on usein perus- ja työterveyshuollossakin. Sitkeässä on kuvitelma siitä, että keuhkosyöpään sairastuvat vain vanhat miehet, jotka ovat ketjupolttajia. VÄÄRIN. Nykyään jopa 25–30 % keuhkosyövistä osuu tupakoimattomiin ja nuoriinkin. Etenkin tupakoimattomien naisten osuus kasvaa koko ajan.

Voisitko jakaa kirjoitusta, jotta tietoisuus keuhkosyövästä lisääntyisi?

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

KEUHKOSYÖPIEN OIREITA PIDETTIIN - 56 %:LLA ENSIN MUUNA SAIRAUTENA

Suomen Syöpäpotilaat ry teetti kyselytutkimuksen 2019. Vastanneista keuhkosyöpäpotilaista 58 %:lla keuhkosyöpää ei osattu aluksi epäillä. Sairastuneista 56 %:lla oireita pidettiin ensin muuna sairautena. Vääristä diagnooseista yleisimmät olivat keuhkoputken tulehdus, keuhkokuume, astma ja erilaiset mielenterveysdiagnoosit.

SUOSITTELEN LUKEMAAN LINKKILUETTELON 3 SURULLISTA TOSITARINAA asiaan liittyen.

LEIMA ON HOITOTAHON ASENNEVAMMAA JA OIKEAN TIEDON PÄIVITTÄMISEN PUUTETTA

Keuhkosyövän löytämisen ongelma on se, ettei se alkuvaiheessa aiheuta selviä oireita. Seuraavan tien keuhkosyöpädiagnoosin saava käy usein läpi ennen sairauden löytymistä:

Muuttuneen voinnin ja oireiden takia pyydät päästä vastaanotolle ja tutkimuksiin. Usein joudut soittamaan ja pyytämällä pyytämään vastaanottoaikaa. Jos pääset  vastaanotolle, joudut ravaamaan niillä useita kertoja. Saat mitä erilaisempia diagnooseja. Soitat yhä uudelleen. Oireet pahenevat, mutta sinua pidetään jo VAIKEANA. Kuulet jo sävystä, että sinua pidetään aikaa vievänä sarjavalittajana, jolle ei kannata antaa aikaa. Päätyessäsi päivystykseen sinut on tutkittava, ainakin jollain tavalla. Lääkäri voi kirjoittaa vaivaasi antibioottia, särky- ja/tai astmalääkettä. Tämä on pieni otos siitä, mitä keuhkosyöpäpotilaiden kertomuksissa toistuvat – yhä uudelleen ja uudelleen.

Poikkeava väsymys ja voinnin laskeminen pitäisi ottaa vakavasti, koska ne ovat usein ensimmäiset keuhkosyövän oireet. Ne on helppo sivuuttaa niiden yleisyyden takia. Lääkäreilläkin on usein väärä käsitys siitä, että keuhkosyöpään sairastuvat ovat pitkään ja ahnaasti tupakkaa polttelevia vanhoja miehiä. Jos et ole kuvitelmien mukainen, olet todella heikolla Suomen terveydenhuollon rattaissa. 


VIIVÄSTYMISEN MAKSAA SAIRASTUNUT - HENGELLÄÄN

Suomessa perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon pääsyyn on lakipykäliä ja ohjeita, joiden perusteella pitäisi toimia. Kenen vika viivästyminen on? Miten se tulkitaan? Todistustaakka jää potilaalle. Potilasvahinkoilmoituksen loppupäätelmä on usein = Ei virhettä. Kukaan ei tiedä missä tilanteessa potilaan keho oli ensimmäisellä käynnillä, jolla apua haettiin. Sitä voidaan vain spekuloida. Kun ei niitä tutkimuksia tehty, ajoissa.


VAIN VARHAIN HAVAITTU SYÖPÄ VOIDAAN PARANTAA

Keuhkosyöpään sairastuvan oireillessa runsaasti on jo tosi kiire. Pitäisi tutkia ja leikata, jos mahdollista. Muutoin syöpä usein leviää imusolmukkeisiin, jolloin se on jo parantumaton.
Usein syöpä on viiveiden takia lähettänyt jo muualle kehoon etäpesäkkeitä. Tällöin se on laajalle levinnyt parantumaton syöpä, jonka ennuste on murskaava.

Keuhkosyöpäepäily herää usein oireiden ja keuhkon röntgenkuvauksen perusteella. Jatkotutkimuksiin kuuluvat tietokonetomografia (TT), joskus lisäksi PET-kuvaus ja kudosnäytteen otto kasvaimesta tai mahdollisesta etäpesäkkeestä esim. keuhkoputkien tähystyksessä tai rintakehän läpi neulanäytteellä. Kudosnäyte tarvitaan mikroskooppista tutkimusta varten syöpätyypin määrittämiseksi. Keuhkosyövän toteamiseen soveltuvia, verestä mitattavia kasvainmerkkiainetutkimuksia ei ole käytössä. Taudin toteamisvaiheessa noin 75 prosentissa tapauksista keuhkosyöpä on paikallisesti edennyt tai levinnyt.  Alla linkkiluettelossa faktalinkkejä.


VIIVÄSTYMISIÄ LISÄÄVÄT  ASENTEET

Useilla sairastuneilla on sama ”laulu”. Terveydenhuollossa katsotaan oireilevia asenteellisella tavalla. Niin kauan, että oireilu pahenee ja lopulta tehdäään edes jonkinlaisia tutkimuksia. Tähän vatvomiseen kuluu usein kuukausia. Harvinaista ei ole, että ensimmäinen perusröntgen otetaan puolen vuoden päästä ensioireista.
Mitä arvelette sinä aikana kehossa tapahtuneen/tapahtuvan?

LINKKILUETTELO:

Keuhkosyöpä Terveyskylä

Keuhkosyöpä - Kaikki syövästä Syöpäjärjestöt

Keuhkosyöpä Käypä hoito

Keuhkosyöpä Terveyskirjasto


#arvaamaton #keuhkosyopa #reunallapelottaa #syopa #syopapotilaat #toivo #tupakoimaton


Kirjoituksia

Keuhkosyöpätietoisuuden kk - leima, sairauden löytäminen ja hoito ontuvat 

Keuhkosyövästä faktoja

Kokemukseni - Tupakoimattoman keuhkosyöpä

TOIVO JA TUKI-kirjoitukseni- Siskot, matka jolle kukaan ei halunnut-sivustolle

Kokemukseni - Syöpäpeikon kainalossa

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

Kun sairastuu vakavasti

Syöpään sairastuu joka kolmas

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

2 kommenttia:

Seija kirjoitti...

kiitos, kun levität faktatietoa tuosta kavalasta keuhkosyövästä. Minun kohdallani se onneksi löytyi hyvinkin ajoissa toisen sairauden kuvauksen yhteydessä, ja olen toistaiseksi selvinnyt vain keuhkolohkon poistolla.
Tämä marraskuu on paitsi keuhkosyöpätietoisuuden myös miesten terveyden tietoisuuskuukausi (=movember)
Toivotaan tämänkin sairauden varhaisen diagnosoinnin parantuvan uusien hyvinvointialueiden myötä; ja pelätään pahinta...

Reunalla pelottaa kirjoitti...

Onneksi osa keuhkosyövistä löydetään nopeastikin, mutta hurjasti on parantamisen varaa.

Hienoa, että levität itsekin muutakin syöpätietoutta kuin vain omaa sairauttasi. Todella toivotaan, että diagnosointi paranee hyvinvointialueiden myötä.