KEUHKOSYÖPÄTIETOISUUS KK- JULMA LEIMATTU SYÖPÄ - SAIRAUDEN LÖYTÄMINEN JA HOITO ONTUVAT

Keuhkosyövän varhaisessa löytämisessä on viiveitä ja puutteita. Seulontaa ei tehdä, vaikka keuhkosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpämme. Keuhkosyöpään kuolee vuosittain enemmän kuin rinta-, eturauhas-, iho-, kilpirauhas- ja kohdunkaulansyöpiin yhteensä. 

Voisitko jakaa kirjoitusta, jotta tietoisuus keuhkosyövästä lisääntyisi?

KANKEA, RAKENTEELLISESTI TIUKKA SYSTEEMI

... ei jousta eikä huomioi keuhkosyöpään sairastuneiden tilanteiden yksilöllisiä tarpeita.
Yhä useammin sairaus osuu Ei tupakoiville, joista suurin osa on naisia.
Euroopassa tupakoimattomien osuus keuhkosyöpään sairastuneista on jo yksi kolmasosa. Yksi keuhkosyövän osuma on minulla, keski-ikäisellä tupakoimattomalla naisella. Lisätietoa allaolevissa kuvassa ja linkkiluettelon linkeissä.

MARRASKUU ON KEUHKOSYÖPÄTIETOISUUDEN KUUKAUSI

Marraskuussa vietetään kansainvälistä keuhkosyöpäkuukautta. Suomen Syöpäpotilaat tuo teemakuukauden aikana esille keuhkosyöpäpotilaiden ja läheisten kokemuksia sairaudesta ja sen hoidosta, haasteista keuhkosyövän diagnostiikkaan sekä hoitoon liittyen.
Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta keuhkosyövästä. Kampanjasivustolla Keuhkosyöpäkuukausi julkaistaan potilaiden ja läheisten kertomuksia ja tietoa keuhkosyövästä. Keskustelua aiheesta voi seurata somessa tunnisteilla #keuhkosyöpäkuukausi ja #lungcancermånaden.

Sivustolta löytyy tietoa kampanjasta, tietoa keuhkosyövästä ja tarinoita. Suosittelen tutustumaan!

SYÖPÄSTRATEGIA SAATAVA HALLITUSOHJELMAAN

Vieraskynäkirjoituksen blogiini kirjoittanut ja heinäkuussa Porin Suomi Areena-tilaisuudessa puhunut Matilda Heikkilä vaati tilaisuudessa maamme syövänhoidon parantamiseen tarvittavia asioita. Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa-sivusto on lanseerattu. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja edistää Suomen asemaa yksilöllisen syövänhoidon edelläkävijänä ja houkuttelevana tutkimusympäristönä. EU:n osoittaessa mittavia toimia syöväntorjuntaan, on Suomessakin havahduttu tarpeeseen laatia kansallinen syöpästrategia.

TUTKIMUKSIIN PÄÄSY VAIKEAA, KOSKA OIREITA EI USKOTA

Kuvan lähde Syöpärekisteri - Tilastot Syöpä Suomessa - Syövät 2020  
Sairastumisesta: Keuhkoissa ei ole tuntoa. Epämääräistä oireilua vähätellään ja hoitotahot dembbaavat tehokkaasti oireilun – milloin milläkin verukkeella. Flunssaa, päänsärkyä, väsymystä, vaikea hengittää- jaksaa. Diagnoosina: lisää liikettä, lepoa, iän tuomaa, vaihdevuosia - hoitona särkylääkettä, antibioottia, yskänlääkettä – ja epäilyjä, että vika taitaa olla korvien välissä. Näin on valitettavan monella ennen kuin epäilysten jälkeen pääsee tutkimuksiin ja lopulta keuhkosyöpädiagnoosiin päästään. Surullista. 

Kuvan lähde Syöpärekisteri - Syöpä 20-raportti - Syöpäkuolleisuus v. 2020 Linkki 3 
Vain varhainen keuhkosyövän havaitseminen voi auttaa löytämään sen ajoissa, siis kun se on vielä parannettavissa. Näiden, osin asenteellisten ongelmien takia hoito usein kohtalokkaasti viivästyy. Edelleen hoitotahotkin pitävät keuhkosyöpää tupakoitsijoiden itsensä tavoillaan aiheuttamina. Tuntuu, ettei ole todellista kiinnostusta keskittyä potilaan esittämään huoleen. Näistä asioista puhutaan sairastuneiden ja läheisten kesken. Surullista, mutta totta.

Miksi asia olisi sairastuneille hitokseen tärkeää? Keuhkosyövän 5-vuotisseurannan ennuste on dramaattisesti huonompi kuin naisten ja miesten 1–3. yleisimpien syöpien. Miehillä %-luku on 14 ja naisilla 21 (ks. kuva yllä).

HOITOKÄYTÄNNÖT EIVÄT OLE KAIKILLA LÄÄKÄREILLÄ HALLUSSA JA AJAN TASALLA

Keuhkosyöpäpotilaat ovat asuinpaikkansa vuoksi eriarvoisessa asemassa. Osaaminen ja tieto ei tunnu siirtyvän aina, edes saman hoitoyksikön sisällä. Saati hoitoyksiköstä toiseen. Keuhkosyöpäpotilailta pitäisi aina tutkia mahdolliset geenin poikkeamat. Miksi? Koska, moniin muotoihin on olemassa niitä varten kehitellyt uudenlaiset täsmälääkkeet.

Mitä tapahtuu, jos lääkäri antaa lääkettä, jota ei siinä hoidon vaiheessa pitäisi? Vaikkapa sellaista, ettei seuraavaa/seuraavia lääkkeitä korvata. Vaikka syy ei ole potilaan!! Vaikka tekisi valituksen. Virheellisen hoitovalinnan maksaja ja kärsijä on potilas. Hän voi joutua virheiden takia itse kustantamaan lääkkeensä - näitä tapauksia on useita. Tällöin sairaalta vaaditaan maksukykyä ja/tai voimia ja kekseliäisyyttä maksaa lääkkeensä itse.

Miksi hoitokäytännöt kuhunkin tilanteeseen eivät ole avoimesti esillä- ja kaikkien tiedossa???  Eriarvoistuminen hoidossa on keuhkosyöpäpotilaiden arkipäivää. En kovasti kehuisi maatamme Syövänhoidon mallimaaksi – ainakaan keuhkosyövän hoidon osalta.

Linkkiluettelo:

Linkki 1 Keuhkosyöpäkuukausi - Kuukauden tapahtumat ja mm. keuhkosyöpäkuukauden kampanjavideo

Linkki 2 Mallimaa-hanke, jonka pääsanoma on: SUOMEEN TARVITAAN KANSALLINEN SYÖPÄSTRATEGIA

Linkki 3- alin kuva sivulla 25 Syöpärekisteri Syöpäraportti - Syöpäkuolleisuus syöpätaudeissa v. 2020


VIERASKYNÄKIRJOITUS Blogiini - Matilda Heikkilä - Suomeen tarvitaan syöpästrategia


Kirjoituksia:

Kokemukseni - - Syöpä vs. harvinaissairaus



Kun sairastuu vakavasti

Syöpään sairastuu joka kolmas

#arvaamaton #keuhkosyopa  #reunallapelottaa #syopa #syopapotilaat #toivo #tupakoimaton

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: